Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 30. 3. 2023, smo z dijaki 2. c in 2. d razreda v okviru interesnih dejavnosti  obiskali grad Zaprice in rojstno hišo Rudolfa Maistra.

Na gradu Zaprice smo imeli organizirano delavnico izdelovanja pečatov in žigov. Ga. Tanja nam je razložila pomen pečata nekoč in danes. Na primeru nam je pokazala, kako so včasih uporabljali pečat z voskanjem na pismih. Nato je vsak dijak narisal svoj logotip, katerega smo vtisnili v maso, jo zalili s posebno maso in pečat dali sušit.

Ogledali smo si muzej, kjer so shranjeni arheološki predmeti, etnološki predmeti  (povezujejo vsakdanje in praznično življenje in delo različnih plasti prebivalstva), zgodovinski predmeti (prikazujejo različne vire – časopisne, materialne, slikovne, zapise) in umetnostnozgodovinski predmeti (prikazujejo ustvarjalnost kot so pohištvo, svetila, ure, posoda, teksti) ter drobni vsakdanji predmeti, ki predstavlja dediščino naših prednikov s širšega kamniškega območja.

Naša naslednja postaja je bil muzej na prostem – kašče iz Tuhinjske doline. Muzej prikazuje kmečka gospodarska poslopja – kašče, sušilnico sadja, drobilko za sadje in vodnjak iz 18. in 19. stoletja.

Zadnja postaja je bil obisk rojstne hiše Rudolfa  Maistra, slovenskega generala, domoljuba, pesnika in bibliofila. Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo o generalu in njegovem času ter o njegovem še vedno močnem vplivu na Slovence.

V CIRIUS smo se vrnili polnih vtisov in novih znanj, ki smo jih pridobili na drugačen, prijaznejši način.

Dejavnost pripravili: Zvezdana Hribar Rajh in Frančiška Zore

Related Images:

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost