Skoči na glavno vsebino

23. 1. 2024 smo se z učenci višje stopnje odpravili v Ljubljano, da bi si ogledali našo največjo ustanovo za kulturne prireditve. Sprejela nas je vodička Vanja in nam na kratko predstavila zgodovino Cankarjevega doma, ki ga je zasnoval slovenski arhitekt Edo Ravnikar.

Izvedeli smo, da si je zamislil, da bi ta ustanova z dvema stolpoma in trgom (Trg republike) predstavljala vrata Ljubljane, zato stavbe ni želel dvigati in so posledično gradili pod zemljo. Zanimivosti, ki smo jih izvedeli o Cankarjevem domu so bile še te, da ima pet dvoran (Gallusova, Linhartova, Štihova, Kosovelova in Dvorana Duše Počkaj), na stenah sprejemnice visijo tapiserije, v Gallusovi dvorani, ki smo si jo tudi podrobneje ogledali in je največja, so največje orgle na Slovenskem. Seveda je tam še marsikaj zanimivega, a si vsega nismo mogli ogledati. Mislili smo, da bomo srečali tudi Ivana Cankarja, a ga tokrat ni bilo doma, saj je šel k materi na skodelico kave.

Zato pa nas je vodička odpeljala v 2. nadstropje pod zemljo in nas povabila na ogled predstave Reformatorji, ki sta jo po stripu Boštjana Gorenca – Pižame, odigrala Nik Škrlec v vlogi Jurija Dalmatina ter Pižama v vlogi Adama Bohoriča.

Na zabaven in sodoben način sta nam predstavila obdobje reformacije ter slovenskih ustvarjalcev in pridobitev tistega obdobja. Spoznali smo tudi nekaj starinskih izrazov (npr. hlapčič – deček; debelak – bogataš …) in kletvico tedanjega časa (papisti, pfuj – papist je bila zmerljivka za katoliške duhovnike).

Predstavo priporočamo vsakomur, saj je zagotovljena »debelaška« merica smeha.

Related Images:

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost