Skoči na glavno vsebino

V petek, 26. 1. 2024, smo za učence nižje stopnje organizirali kulturni dan. Izpeljali smo ga v dveh delih. V prvem delu so se učenci v šoli seznanili s pravili lepega vedenja ter si ogledali prispevke o Svetlani Makarovič in Francetu Prešernu, v drugem delu pa smo si šli v Lutkovno gledališče Ljubljana ogledat lutkovno predstavo Sapramiška.

Kultura obnašanja v gledališču je del splošne kulture. Besede bonton niso zamenjali za besedo bonbon in slišali so, da se med predstavo ne govori, ne je in ne pije. Med pravili velja izpostaviti, da se za obisk kulturne prireditve primerno oblečemo, na predstavo ne zamujamo in nastopajoče nagradimo z zmernim aplavzom. Skozi intervju so učenci spoznali našo veliko mladinsko pisateljico in pesnico Svetlano Makarovič, ki je dejala, da je tudi sama kdaj kot Sapramiška. Prav tako so učenci obnovili svoje znanje o našem največjem pesniku Francetu Prešernu, čigar obletnico smrti obeležujemo kot Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, in sicer vsako leto 8. februarja.

V drugem delu dneva smo se odpravili v Lutkovno gledališče Ljubljana, kjer smo si ogledali predstavo Sapramiška. Kot se spodobi, smo prišli pravočasno. Ob prihodu so nas gledališke hostese prijazno popeljale v dvorano, ki je bila v 3. nadstropju gledališča. Predstava, dolga 45 min, je minila kot blisk. Učenci so se med predstavo s petjem o »zobku« pridružili Sapramiški in tako zapeli skupaj z glasom Svetlane Makarovič. Ob koncu predstave smo z aplavzom nagradili nastopajoče animatorje, ki so bili med predstavo skoraj nevidni, saj so bile v ospredju nastopajoče lutke (Sapramiška, Veverica, Regica, zobozdravnik Detel in Mišji strahec).

Posebej moramo izpostaviti, da so bili učenci navdušeni nad predstavo, mi odrasli pa še bolj nad učenci, saj so prav vsi pokazali, da obvladajo pravila lepega vedenja v gledališču.

Related Images:

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost