Skoči na glavno vsebino

Tudi letos smo prvi četrtek v juniju (6. 6. 2024) na enoti Dom organizirali Taborjenje ob ognju doživetij za približno 80 otrok in mladostnikov. Letos so se nam pridružili otroci in mladostniki iz Centra za sluh in govor Maribor ter iz Centra Janeza Levca Ljubljana.

Osrednja tema letošnjega tabora so bile veščine tabornikov in skavtov. Naš taborniški dan se je pričel ob 16.30 s tradicionalno himno »Naš CIRIUS nori« in zanimivim kvizom ter nalogami, kjer smo se naučili marsikaj o veščinah skavtov. Po zbranem učenju smo postali lačni. Ker je bilo vreme krasno, smo si lahko privoščili piknik na prostem, potem pa še sproščeno zabavo in ples s hišnim bendom. Seveda ni manjkal taborniški ogenj. Zelo utrujeni smo se ob 21.30 odpravili spat v šotore.

Naslednje jutro so nas ob 6.45 prebudili prijatelji iz Maribora s svojim tradicionalnih bobnanjem. Čas je bil, da se uredimo, pospravimo šotore in se odpravimo na zajtrk. Ob 8.30 smo pričeli z delavnicami, katerih rdeča nit so bile skavtske veščine. Letos smo imeli 11 delavnic, ki so jih poleg vzgojiteljev pripravili naši gosti – skavti. Obiskalo nas je 6 skavtov in z nami delilo svoje znanje. Delavnice so bile umeščene na različne lokacije okoli Centra in tudi širše po Kamniku, tako da smo jih morali s pomočjo zemljevida poiskati. Delavnice so bile osnovane na dva načina. Prvi način so bile »žive« točke, kar je pomenilo, da nas je na določenem mestu počakal skavt in nam prestavil svojo veščino. »Mrtve« točke pa je pomenilo, da smo dobili navodila in izvedli delavnico ob branju navodil. Najbolj oddaljene delavnice so se dogajale v Keršmančevem parku, in sicer Iskanje severa in Komunikacija z zastavicami ter morseveja abeceda. Skavti in vzgojitelji so pripravili še delavnice: Opazovanje dreves, Izdelovanje filtra za vodo, Kaj užitnega najdemo v naravi, Stezosledstvo, Postavljanje bivaka, Napovedovanje vremena, Kimove igre, Ogenj in Prva pomoč. Po delavnicah smo se vrnili v jedilnico in sledila je predstavitev na novo pridobljenega znanja o skavtskih veščinah. Po kosilu smo se utrujeni in zadovoljni odpravili domov. Z novo pridobljenim znanjem pa se že veselimo prihodnjega taborjenja v naslednjem šolskem letu.

Zapisala: Lara Sadar

Related Images:

(Skupno 227 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost